Ziua Internațională a Muntelui 2021

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNTELUI – 11 DECEMBRIE 2021

Turismul montan durabil

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 11 decembrie “Ziua Internațională a Muntelui”. Încă din anul 2003, se pune un foarte mare accent pe conștientizarea importanței munților pentru viață, evidențierea oportunităților și constrângerilor dezvoltării zonelor montane și construirea de alianțe/parteneriate care vor aduce schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane.

“Turismul montan durabil” reprezintă tema selectată de Organizația Națiunilor Unite pentru celebrarea Zilei Internaționale a Muntelui din anul 2021.

Turismul durabil în zonele montane poate contribui la crearea de opțiuni de trai suplimentare și alternative și la promovarea reducerii sărăciei, incluziunii sociale, precum și la conservarea peisajului și a biodiversității. Este o modalitate de a păstra moștenirea naturală, culturală și spirituală, de a promova meșteșugurile locale și produsele de mare valoare și de a celebra multe practici tradiționale, cum ar fi festivalurile locale.

Turismul montan atrage aproximativ 15 până la 20% din turismul global. Turismul, însă, este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de Covid-19, afectând economiile, mijloacele de trai, serviciile publice și oportunitățile de pe toate continentele. În munți, restricțiile pandemiei au agravat și mai mult vulnerabilitățile comunităților montane.

Această criză poate fi văzută ca o oportunitate de a regândi turismul montan și impactul acestuia asupra resurselor naturale și a mijloacelor de trai, pentru a-l gestiona mai bine și pentru a-l valorifica pentru un viitor mai rezilient, mai ecologic și mai favorabil incluziunii.

#MountainsMatter

Pentru mai multe informații vă invităm să intrați pe website-ul oficial al Zilei Internaționale a Muntelui.